Steaua fara nume de Mihail Sebastian

Posted on by 34 comments

“- Cum? Dumneata nu te uiţi niciodată pe cer?
– Ba da, uneori, ca să văd daca e înnorat, dacă nu plouă, ca să ştiu cum sa ma îmbrac. Ca să ştiu ce pantofi să pun.
– Ce pantofi să pui? Bine, dar la stele dumneata nu te uiţi, nu le vezi?
– Nu am timp, sunt foarte ocupată.(…)
– E îngrozitor. Ce fel de viaţă duci dumneata dacă nici Ursa Mare nu ai avut timp să o priveşti?”

Într-un orăşel de provincie un profesor de matematică şi astronomie a descoperit o stea nouă pe cer. Nimeni nu ştie, nici măcar nu bănuieşte, de descoperirea lui. Singurătatea cercetătorului se poate consuma oriunde în lume, şi într-un mare oraş, şi în orăşelul de provincie consumat de bârfe şi probleme locale. Profesorul Miroiu ignoră lumea în care trăieşte, este despărţit de comunitatea locală ca de o perdea nevăzută. În orășelul lui poposește o femeie superbă din lumea bună, apariție exotică și luxoasă care orbește cu frumusețea ei strălucirea orașului. Și imposibilul se produce: femeia străină rămâne acolo și se îndrăgostește de visătorul profesor. Doi oameni care nu erau potriviți unul cu altul, doi oameni din două lumi paralele se întâlnesc și se privesc față în față. Pentru lumea lor mică, evenimentul acesta este asemănător schimbării de orbită a unei stele: ceva imposibil, ireal aproape.

Montarea aceasta radiofonică, pe lângă calitatea excelentă, mai are un atuu: interpretul lui Miroiu este Radu Beligan, actorul care l-a jucat pe profesorul Miroiu la premieră, supervizat de Sebastian însuși. Când auzim replicile rostite de Beligan ne putem imagina că exact așa și-a dorit Sebastian să sune… O montare canonică.

Durata: 78 minute
Distribuţie: Ştefan Mihăilescu-Brăila, Radu Beligan, Simona Bondoc, Silvia Dumitrescu-Timică, Sandu Sticlaru, Marcel Anghelescu, Ion Iliescu, Rodica Suciu, Florin Scărlătescu, Nucu Păunescu, Constantin Brezeanu
Regia artistică: Mihai Zirra


Durata: 87 minute
Distribuţie: Radu Beligan, Alexandru Giugaru, Maria Wauvrina, Horia Serbanescu, Nineta Gusti, Nae Roman, Tanti Cocea, Nae Roman, Jules Cazaban, Constantin Brezeanu
Regia artistică: Mihai Zirra


Montare la Brasov din anul 1964, regie Andre Volgyessy


Ce parere aveti despre aceasta piesa?
imi place (1119) neutru (0) nu imi place (30)
Piese asemanatoare:

34 comments on “Steaua fara nume de Mihail Sebastian

 1. Nu am putea sa le dwld? Eu am internet foarte slab, traind in zona rurala…

  • Din fericire, nu de aici!

   Din nefericire, din alte părţi, da. Unele, video chiar.

   Ce te deranjează să le asculţi astfel?
   Că, la internet slab (ori resurse PC), nici descărcarea nu-i facilă.

   Conectează-te, lasă piesa-n plan secund s-o auzi, în timp ce tu-ţi poţi face temele sau spăla vasele.

   • uneori poate esti plecat si le ai cu tine oriunde sau vrei sa o asculti pe un cd nu pe calculator fara sa ai zgomotul de fond al calculatorului, asa ca nu cred ca ai dreptate draga Nicolaita

   • Domnule Ciobanu,

    Chiar daca pot intelege motivele raspunsului d-voastra, imi este greu sa le accept cu serenitate. Am descoperit acest site acum cativa ani si n-am sa staruiesc asupra nenumaratelor clipe de bucurie pe care ascultarea – mai bine zis reascultarea – tuturor acestor capodopere mi le-a adus.

    Am reascultat aceasta piesa de zeci de ori. Nu imi este rusine sa o recunosc. Varsta pe care o am si pozitia geografica inzecesc ecoul fiecarui cuvant, imaginea fiecarui actor…
    De fiecare data m-am “impiedicat” de raspunsul d-voastra, care ma deranjeaza din ce in ce mai mult.

    Este foarte adevarat ca orice – chiar si aceasta piesa – poate fi ascultat in timp ce se fac temele sau se spala vasele. Remarca d-voastra are insa ceva dispretuitor si injositor si imi este dificil sa plasez ironia: la adresa ascultatorului sau la adresa operei teatrale…

    Pe de alta parte este vorba de locul pe care aceasta piesa il ocupa – sau il poate ocupa – in sufletul sau in constiinta noastra. Asa cum, uneori, avem nevoie sa purtam in buzunar o fotografie a cuiva drag, tot asa, uneori, avem nevoie sa simtim o opera de arta mai aproape – fizic – de noi. Internet slab (sau resurse PC insuficiente) sau nu, unii vor sa aiba “fotografia” acestei capodopere mai la indemana. Omul, la urma urmei, este o fiinta posesiva.

    Ma indoiesc ca persoana care a pus intrebarea la care ati raspuns avea intentia sa pagubeasca – material sau spiritual – pe cineva. Pentru el, posibilitatea de a o asculta oricand – dincolo de o conexiune internet – este o fericire. Pentru d-voastra, aceasta posibilitate (si de pe acest site) este o nefericire. Il fericesc pe acest Alex; pe d-voastra va nefericesc.

    Ne plangem inca si mereu ca viata si soarta si drumul nostru, al Romanilor, sunt asa cum sunt. Cu un asemenea raspuns vis-à-vis de o asemenea capodopera si de nevoia de cultura si de valori, de ce ne mai miram, domnule Ciobanu?

    Dan Hoinaru

 2. ai aflat cum se downloadeaza? daca stie cine si ma poate ajuta si pe mn as fi recunoscator

 3. Este interesant faptul că o piesă romantică – şi-n plus românească! – e în fruntea accesărilor şi chiar a preferinţelor auditorilor. Pe carii nu-i doresc a fi doar de vârsta mea, ori aspiranţi la o carieră dificilă, spre care şi eu am năzuit … pe când era bunica fată.
  Mi-ar fi plăcut să citesc şi justificarea-n cuvinte a acestor favorabile opţiuni. Precum şi singulara opinie contra. Toate, intelectual exprimate, nu ca la uşa… blogului.

  • Ma impresioneaza pina la lacrimi ! Sa fie oare trecerea timpului? Pierderea unor actori valorosi? Frumusetea adevarata a romanilor ? Dorul dupa o normalitate ce se straduieste sa reziste? Oare cine stie? Cu mult respect ,Adriana

 4. Merita sa stea in fruntea tuturo clasamentelor.Nemaipomenita piesa!!!

  • te sustin amelia!

 5. As sta toata ziua sa ascult teatru, mai ales ca acum am aceasta posibilitate.MULTUMESC CELOR CE AU FACUT POSIBILA ACEASTA MINUNE CARE IMBOGATESTE VOCABULARUL, SPIRITUL SI DESAVARSESTE EDUCATIA CELOR CARE VOR ASCULTA

 6. O distributie de exceptie…putin spus!
  Multumesc!!!

 7. multumim…multumim…multumim…tuturoc celor care au avut aceste idei uimitoare de a “pune in scena” TEATRUL RADIOFONIC … e bun si intenetul la ceva

 8. frumoasa piesa . frumoasa interpretare . multe din piesele de aici le am acasa , pe viniluri vechi .

 9. De cand am descoperit acest site, ma simt mult mai fericita. Ascult piesele cand mananc, cand dactilografiez la calculator…si timpul trece intr-un mod extrem de placut. Nimic nu se poate compara cu interpretarea marilor nostri artisti …Va multumesc din suflet pentru acest blog !!!

 10. Oare de cate ori am ascultat-o??Am pierdut sirul!!!Superba piesa!Multumesc celor care ne-au daruit aceasta pagina!!

 11. va rog , daca se poate sa posteze cineva si piesa ,, JOCUL DE-A VACANTA” scrisa tot de MIHAIL SEBASTIAN , este foarte buna si interesanta . va multumesc .

 12. Iubesc tot ce ascult cu deosebita placere.

 13. SA VEDETI FILMUL CU MARINA VLADI–ROMANESC

 14. Pentru mine,este o piesa de capatai a teatrului romanesc…nu-mi aduc aminte a cat-a oara am ascultat-o.Ramane pentru mine o enigma…ce anume l-a inspirat pe Mihail Sebastian ca sa plaseze actiunea la Comarnic pentru ca intre Breaza si Sinaia,singura urbe de luat in seama,este Comarnic.Personajele create de Sebastian sunt absolut originale iar artistii,Beligan,Giugaru,Tanti Cocea…Silvia Dumitrescu…sunt inimitabili;am sa ma reintorc de cate ori o sa-mi fie dor de domnisoara Cucu sau de profesorul Miroiu.Multumesc celor care fac posibila ascultarea acestor capodopere.

 15. Minunat acest site!……..

 16. pentru fara. Sunt interesat sa cumpar viniluri de la dunmneata

 17. Superba piesa plina de sensibilittate. Vremuri parca de mult uitate.Multumim pentru postare , intr-o lume a OTV -ului cultura abia mai razbate.

 18. Multumesc! O reascult cu placere de fiecare data cand am timp.Pacat ca piesele cu trimitere spre “Trilulilu” nu se mai pot asculta.Banuiesc ca doar pentru cei din afara tarii……..

 19. multumesc celor care au avut ideea, daruirea si disponibilitatea de a se dedica alcatuirii si actualizarii site-ului;
  de cand am descoperit acest site, serile mele s-au schimbat, inclusiv starea de spirit – ascult o piesa de teatru – ca in copilarie si tricotez sau in cazuri extreme imi termin lucrarile de la birou.
  felicitari!

 20. Piesa asta, superb jucata de mari actori Romani, m-a facut sa visez cu ochii deschisi.

  Multumesc tare mult tuturor celor care s-au implicat in setarea acestui site.

 21. Se pot asculta si pe ipad, ipod?

 22. Multumesc,este o desfatare.

 23. faceti o translatie spre lumea actuala E superba aceasta piesa !

 24. pentru cine a zburat printre stele..e dureros pe pamant…frumoasa piesa, minunata interpretare. respect.

 25. ABSOLUT MAGNIFIC…..FELICITARI………..
  Prof.Miani NEGREANU,
  Montreal,Canada

 26. o piesa radiofonica superba. distributia e de exceptie. se spune ca insusi autorul -braileanul Mihail Sebastian- l-a monitorizat pe vitorul si actualul mare actor Radu beligan pt a fi distribuit in aceasta bijuterie.

  • Buna,
   As vrea sa fac o precizare la ceea ce ai spus: Mihail Sebastian, autorul necunoscut la acel moment, a adaptat rolul Marin Miroiu din piesa originala pentru Radu Beligan. Iar domnul Radu Beligan, dupa premiera, a cerut “ajutorul” politiei de la acea vreme pentru a identifica cine se ascunde in spatele numelui ce a insotit textul la inceput, Victor Mincu. Oficial, meritele si riscurile au fost asumate de avocatul Stefan Enescu.

 27. Va multumesc pentru ce mi-ati daruit si mie aici din FONOTECA DE AUR !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

.