Locul unde nu s-a întâmplat nimic de Mihail Sadoveanu

“Maiorul s-a dovedit a fi și un om galant, la a doua întâlnire mi-a oferit o floare și o broșă; am primit astfel primul cadou din viața mea. Nu, nu vorbesc de ceea ce am primit de la dumneavoastră și de la domnul Cantacuzin, ceea ce mi-ați dat dumneavoastră e ca o moarte și ca o altă viață. Acest om a avut amabilitatea să îmi ofere un zâmbet și o podoabă de preț, îmi oferă și un refugiu, cum aș putea să nu îi fiu recunoscătoare?”

Pe la sfârșitul veacului 19, într-un mic orășel de provincie, prințul Lai Cantacuzin își petrece vremea vânând iepuri, visând să scrie o carte, flecărind cu colegii săi de vânătoare, întreținând relații de o anumită natură cu o femeie măritată și educând o fată.

Tânăra Daria Mazu vine dintr-o familie nenorocită cu un tată bețiv și lacom, o mamă vitregă și un frate aproape nebun. Ar fi ajuns o femeie ignorantă și vulgară dacă nu era prințul să o ia sub aripa sa ocrotitoare și să îi dea cărți să citească, să o învețe bunele maniere sau pur și simplu să o privească ca pe o ființă umană. Ajunsă la vârsta măritișului, Daria este acum o partidă rară în orășelul amorțit și needucat, Daria poate fi vândută chiar profitabil de către tatăl ei primului pețitor ceea ce se și întâmplă.

Îndrăgostită în secret de prințul Lai Cantacuzin, Daria îi cere ajutorul chiar înainte de nuntă, numai el o poate salva dintr-o căsătorie silită, doar el merită inima ei. Însă prințul este un om comod, leneș, preferă aventurile extraconjugale unei promisiuni ferme cum e căsătoria, așa că nu dorește să își salveze pupila deși ține la ea sincer. Intelectualii care vorbesc frumos despre idealuri sau moralitate scot la iveală uneori un surprinzător caracter rece și inuman.

Locul unde nu s-a întâmplat nimic, orășelul prăfuit și lenevos, este locul unde se petrece o crimă morală, locul unde nobilii rafinați își dau mâna cu burghezii lipsiți de maniere pentru a zdrobi viața unei tinere fate care a crezut că avea dreptul să ceară ceva mai mult de la viață decât o căsătorie din interes.


Durata: 105 minute
Distribuție: Alexandru Repan, Mirela Gorea, Gina Patrichi, George Constantin, Dorina Lazăr, Constantin Dinulescu, Ștefan Mihăilescu Brăila, Corado Negreanu, Dan Damian, Nicolae Luchain Botez, Mia Macri, Dan Condurache, Mihai Mereuță, Sorin Gheorghiu
Regie: Cristian Munteanu


Ce parere aveti despre aceasta piesa?
imi place (59) neutru (1) nu imi place (1)
Piese asemanatoare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

.